Czym zastąpić biały cukier w codziennej diecie?

Cukier biały jest jednym z najczęstszych rodzajów cukru spożywanego na całym świecie. Nadmierne spożywanie cukru białego wiąże się z licznymi problemami zdrowotnymi, w tym otyłością i cukrzycą. Niektóre badania sugerują jednak, że biały cukier nie jest tak szkodliwy, jak kiedyś sądzono. Chociaż nie ma ostatecznych odpowiedzi na temat wpływu białego cukru na zdrowie, ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z tego, że każdy produkt spożywczy przyjmowany w nadmiarze, może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Istnieją jednak zdrowsze alternatywy białego cukru takie jak np. ksylitol lub brązowy cukier. 

Ksylitol – idealny dla cukrzyków

Ksylitol występuje naturalnie w owocach i warzywach oraz w niektórych roślinach takich jak australijskie drzewo eukaliptusowe. Może być również wytwarzany z kory brzozy lub kolb kukurydzy. Ksylitol może pomóc w zapobieganiu i kontrolowaniu cukrzycy. Stwierdzono, że ksylitol może obniżyć poziom glukozy we krwi u diabetyków nawet o 50%. Ksylitol jest produktem łatwo dostępnym np. ksylitol sklep https://sunme.pl/przyprawy-witaminy-ksylitol

Cukier brązowy – podstawowe informacje

Cukier brązowy to rodzaj cukru wytwarzanego z trzciny cukrowej. Cukier brązowy powstaje w wyniku rafinacji cukru surowego. Przybiera kolor od jasnobrązowego do ciemnobrązowego w zależności od ilości melasy dodanej w trakcie procesu. Ma lekko gorzki smak i jest bardzo często wykorzystywany jako alternatywa dla białego cukru do wypieków, deserów, a nawet drinków.