Dozownik do sosów i polew – i masz szybko dokładnie tyle, ile chcesz!

Dozowniki – zwane także dyspenserami – to przybory gastronomiczne w cukierniach, piekarniach, pizzeriach, restauracjach, barach i kawiarniach, a nawet domowych kuchniach wręcz niezbędne. Po co nam dozowniki i jak wybrać te odpowiednie?

Poręcznie i szybko

Dozowniki pozwalają uciec od nie zawsze satysfakcjonujących smakowo oraz droższych niż domowe sosów gotowych, oraz rozwiązują istotny problem sosów domowej roboty, których nakładanie łyżką czy z użyciem rękawa cukierniczego przysparza zachodu i zajmuje dodatkowy czas, którego w prężnie działającym lokalu gastronomicznym na ogół brak. Najistotniejszym elementem dozownika jest pompka, która umożliwia nie tylko precyzyjne odmierzenie takich substancji, jak półpłynne ciasto, sos, ketchup, musztarda, polewa, owocowy sos, lukier, lecz także stworzenie z nich estetycznego wzoru, np. na gofrze czy zapiekance.

Łatwe użytkowanie przez lata

W profesjonalnej kuchni warto postawić na sprzęt, który będzie nie tylko poręczny, ale także trwały i łatwy w czyszczeniu. Na szczególną uwagę zasługują profesjonalne i funkcjonalne dozowniki sprawdzonej marki Lozamet, wykonane z wysokogatunkowej stali szlachetnej, odpornej nie tylko na urazy mechaniczne, lecz także działanie wysokiej temperatury i zawartych w wielu typach żywności kwasów. Zastosowana tu stal jest także obojętna biologicznie – nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie zmienia jej smaku, zapachu i innych właściwości, np. odżywczych. Dozowniki ze stali szlachetnej można stosować bez obaw o zdrowie swoje oraz klientów.

Na zimno i na ciepło

Niektóre sosy – jak np. beszamel, gorąca czekolada czy sosy do mięs – powinny być serwowane na ciepło. W takiej sytuacji potrzebne nam będą dozowniki z podgrzewaczem, który pozwala podgrzać zawartość pojemnika i utrzymać temperaturę sosu przez czas, jaki się w nim znajdują. Dozowniki Lozamet podgrzewają pojemnik do temperatury od 30 aż do 95 stopni Celcjusza, a więc pozwalają osiągnąć szerokie spektrum efektów kulinarnych.

Higiena i bezpieczeństwo

Istotnym jest fakt, że dozowniki do sosów i polew Lozamet łatwo utrzymać w czystości, czyli zapewnić tak pożądaną szczególnie w lokalu gastronomicznym wysoką higienę kuchni oraz procesu przygotowania posiłków. Dozowniki wystarczy regularnie myć wodą z dodatkiem. Obojętna biologicznie stal nierdzewna nie koroduje i jest zupełnie neutralna dla żywności mającej z nią kontakt (nie zmienia smaku potraw, zapachu i właściwości odżywczych).

Odpowiednia dawka wiedzy na temat… dawkowania żywności, jak widać, nie zaszkodzi. Najlepsze zakupy to te przemyślane!