Piece konwekcyjne do gastronomii – jak działają i który wybrać?

Kuchnia w gastronomii, a konkretniej piec, to rzecz absolutnie kluczowa. Od niego zależy bowiem nie tylko smak dania, ale także czas oczekiwania i ostateczne zadowolenie konsumenta. W piecach profesjonalnych piecze się szybko i smacznie, i to nie jedną, a nawet wiele potraw jednocześnie. Jak to możliwe?

Siła konwekcji

Kluczem do sukcesu jest konwekcja. Piece konwekcyjne bazują na stałej cyrkulacji gorącego powietrza. Wentylatory poprzez komorę przetłaczają nieustannie gorące powietrze do filtrów oczyszczających je z cząstek tłuszczu. Jak wiadomo, tłuszcz jest nośnikiem zapachu, więc razem z tłuszczem, znikają zapachy. Dzięki temu obok siebie piec się mogą dorsz, kurczak i warzywa, a każde z nich będzie smakowało inaczej. Dzięki poziomej cyrkulacji i równomiernym rozłożeniu temperatury, aromaty różnych potraw nie przenikają się, a każda z nich jest idealnie upieczona.

Do małych lokali…

Jeśli prowadzisz mały lokal gastronomiczny, np. fast-food, lokalny sklep czy piekarenkę i potrzebujesz funkcjonalnego pieca do przygotowywania np. zapiekanek, ciepłych bułek czy hot-dogów na szybko, przyda Ci się mniejszy, poręczny model. Godne polecenia są Hendi piece konwekcyjne, np. model H90. Jego niewielkie rozmiary, zasilanie na 230 V oraz ekonomiczne zużycie energii elektrycznej sprawiają, że można zamontować je praktycznie w każdym, nawet niewielkim miejscu. Zakres temperatur to od 50°C do 300°C, a timer nastawić można na 120 minut, co w zupełności wystarczy do serwowania szybkich, prostych dań. W zestawie znajdziesz 4 blachy oraz poręczny chwytak. A to tylko jeden z modeli! Firma Hendi piece dla mniejszych lokali oferuje w wielu różnych wariantach, zasilane elektrycznie i gazowo, z mnóstwem dodatkowych opcji, takich jak nawilżanie, sterowanie manualne, czy system chłodzenia. W niektórych modelach Hendi funkcjonuje system nawilżania, który pozwala na wypieczenie także bardziej wyrafinowanych wypieków, a więc znacząco poszerzyć menu.

…i większych restauracji

Jeśli piec będzie głównym narzędziem Twojej pracy, a dania z niego podstawą Twojego menu, powinieneś poszukać większego i bardziej zaawansowanego technicznie urządzenia. Wspomniana wyżej marka Hendi piece konwekcyjne oferuje także bardziej z obszerniejszym spektrum funkcjonalności, z których warto wymienić chociażby bezpośrednie wytwarzanie pary, wentylator z rewersem, czy możliwość programowania nawet 99 programów. Profesjonalny elektryczny piec konwekcyjny z zaparowaniem pozwoli nie tylko wypiec ciasta czy pieczywo, ale przygotować zdrowe, delikatne mięso czy warzywa. Dla łatwiejszej obsługi i czyszczenia został wyposażony w podlegające demontażowi prowadnice.

Piec konwekcyjny to sprzęt na lata, dlatego postaw na wyjątkowe możliwości nowoczesnych pieców i zainwestuj w jakość, bo ta zwróci się z nawiązką.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *