Miód sztuczny i jego zastosowanie

Miód sztuczny zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem do złudzenia przypomina ten naturalny. Nieco inne są jednak jego właściwości. Stąd też do domowego użytku poleca się spożywanie miodu będącego wytworem pracowitych pszczół, gdyż ma właściwości, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Ale jeżeli chodzi o branżę spożywczą, to zdecydowanie przeważa miód sztuczny. Bardzo często używany jest w cukiernictwie czy piekarnictwie.

Jego ogromną zaletą jest to, że niezależnie od tego, jak długo będzie stał, cały czas będzie zachowywał formę płynną. Innymi słowy, miód sztuczny się nie krystalizuje. Co więcej, sztuczny miód hurt jest dużo tańszy, co z punktu widzenia przedsiębiorcy jest bardziej opłacalne. A jeśli miód hurt kupujemy w naprawdę olbrzymich ilościach, wtedy jeszcze możemy otrzymać dodatkowy rabat. Kupić można np. na https://apimar.pl/miody-sztuczne/

W jakich produktach zajdziemy sztuczny miód hurt? 

Bardzo często taki miód hurt dodawany jest do ciast, ponieważ dzięki temu składnikowi nie tylko staje się ono słodkie, ale również utrzymuje pożądaną wilgoć. Ale wypieki to nie jedyne produkty z dodatkiem sztucznego miodu. Jego zawartość posiadają również kruche ciastka, herbatniki, a także desery oraz koktajle.

Czym jest syrop cukru inwertowanego?

Syrop cukru inwertowanego, podobnie jak sztuczny miód ma zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ale nie tylko do wyrobów cukierniczych, bo dodawany jest też do dżemów, a nawet słodkich alkoholi. Syrop cukru inwertowanego jest połączeniem glukozy i fruktozy, a jednym z powodów, dla jakich producenci żywności stosują syrop jest przedłużenie świeżości wyrobów.