Zdrowe i pełne wartości odżywczych produkty słodzące

Od lat wiadomo, że nadmierne spożycie białego cukru jest przyczyną większości chorób cywilizacyjnych, prowadzi do nadwagi, nadciśnienia, zaburzeń gospodarki lipidowej i zwiększenia poziomu cholesterolu. Jak wykazują badania, nadmiar kalorii pochodzących z czyszczonego z wszelkich wartości odżywczych białego cukru wywołuje w organizmie zwiększony stan zapalny i prowadzi do stresu oksydacyjnego, a to przyczynia się do wielu chorób przewlekłych. Rozwiązaniem jest umiarkowane spożycie cukrów i zastąpienie białego cukru zdrowymi słodzikami, alternatywnym ciemnym cukrem trzcinowym czy kokosowym oraz naturalnymi syropami ekologicznymi. Produkty słodzące tego typu nie przyniosą nam szkody, a dodatkowo wzmocnią zęby, dostarczą wartości odżywczych i pomogą utrzymać niski poziom cukru we krwi.

Cukier ekologiczny, zdrowe słodziki i odżywcze syropy

Miłośnicy słodyczy i wielbiciele łakoci w trosce o zdrowie wcale nie muszą rezygnować z ulubionego słodkiego smaku. Wykluczając tradycyjny biały cukier z diety i zastępując go produktami zawierającymi ekologiczne cukry, można całkowicie odmienić swoją dietę oraz poprawić kondycję i samopoczucie. Świetną alternatywą są słodziki, takie jak stewia, erytrol czy ksylitol – w proszku, pudrze, kostkach a nawet tabletkach, które pozwolą na „zdrowe” słodzenie ciastek, deserów, herbat, koktajli i wypieków. Produkty te, nie dość, że regulują metabolizm glukozy, dodatkowo przyczyniają się do zmniejszenia próchnicy, wykazują się działaniem przeciwbakteryjnym, obniżającym ciśnienie i regulującym metabolizm. Syropy – klonowy, z agawy, daktylowy czy melasa – równie pełne są witamin i minerałów i różnorodnych, bogatych smakowych i aromatycznych bukietów oraz efektownie dekorują ciasta i desery.