Kiedy warto rozważyć zakup dwutemperaturowych szaf chłodniczo-mroźniczych?

W lokalach gastronomicznych do przechowywania produktów spożywczych, potraw stosowane są różnego rodzaju urządzenia jak zamrażarki, chłodziarki, jak również trwałe i wytrzymałe dwutemperaturowe szafy chłodniczo-mroźnicze. Do czego służą modele chłodniczo-mroźnicze, kiedy warto rozważyć ich zakup?

Jak działają dwutemperaturowe szafy chłodniczo-mroźnicze?

Dwutemperaturowe szafy chłodniczo-mroźnicze pozwalają na zaoszczędzenie przestrzeni użytkowej w małych lokalach gastronomicznych oraz punktach usługowych, dzięki jednocześnie możliwości przechowywania produktów w odpowiednio niskiej zadanej temperaturze oraz ich jednoczesne mrożenie. Wszystko dzięki podziałowi na dwie oddzielne komory: chłodnicza i mroźniczą. Produkowane są w zróżnicowanych pojemnościach i sposobu wyposażenia wnętrza. Wyróżnia się bowiem dwutemperaturowe szafy chłodniczo-mroźnicze zarówno około 250 l, jak i takie, których wielkość wynosi 1400 l. Dobrym pomysłem jest wybór modeli działającym w systemie ECO, który uruchamia szafę jedynie, gdy jest taka potrzeba.

Gdzie sprawdzą się dwutemperaturowe szafy chłodniczo-mroźnicze?

Chcąc zakupić model dwutemperaturowej szafy chłodniczo-mroźniczej, dopasowany do branży, w której działa dany podmiot gospodarczy trzeba zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana. O wiele trwalsza i odporniejsza będzie ta szafa, która wykonana będzie ze stali nierdzewnej z wykończeniem z tworzyw sztucznych, bądź stali malowanej. Dokładniej obudowa wewnętrzna i zewnętrza szafy powinna być z wysokogatunkowej sali odpornej na rdzę, a tylna zewnętrzna ze stali galwanizowanej. Dzięki temu chłodziarko-zamrażarki będą odporne zarówno na zmienne warunki temperaturowe pracy, działanie niskich, jak również wysokich temperatur, czy też mogącą pojawić się wodę. To idealne rozwiązanie techniczne dla lokali gastronomicznych typu restauracje, sale weselne, ale także stołówki szkolne i przedszkolne, kuchnie szpitalne, firmy cateringowe.