Nóż elektryczny do kebaba – jaki wybrać?

Chociaż same kebaby należą do narodowych przysmaków Turcji, w dzisiejszych czasach na dobre wpisały się one także w globalny rynek fast foodów. Przechadzając się ulicami polskich miast, z pewnością niejednokrotnie zauważymy nowe restauracje, specjalizujące się w serwowaniu właśnie kebabów. Tym bardziej nie dziwi więc fakt, że zainteresowanie punktów gastronomicznych narzędziami, pozwalającymi na przyrządzanie tego tureckiego dania, rośnie z roku na rok. Szczególnie dużą popularnością cieszy się obecnie nóż elektryczny do kebaba, stanowiący niezwykle wydajną alternatywę dla swoich manualnych odpowiedników. W niniejszym artykule opowiemy o najistotniejszych kwestiach, związanych z doborem tego urządzenia.

 

Rodzaje noży elektrycznych

 

Na rynku dostępne są dwa typy noży. Pierwszym z nich są modele o prostej rękojeści. Drugą grupę stanowią tu z kolei noże o charakterystycznej konstrukcji, zbliżonej kształtem do pistoletu. Jak zauważa większość użytkowników, znacznie lepszym wyborem są tu te pierwsze. Powód jest oczywisty – nóż elektryczny do kebaba z prostą rękojeścią dobrze układa się w dłoni, co przekłada się na wygodniejsze, a zarazem precyzyjniejsze krojenie. To z kolei pozwoli naszym pracownikom na sprawniejszą obsługę klientów, a także zredukuje ilość marnowanego mięsa.

 

Najważniejsze parametry noży elektrycznych

 

Wybierając nóż elektryczny do kebaba, zwróćmy szczególną uwagę na jego wydajność dobową. Parametr ten powinien być dostosowany do dziennej liczby klientów, odwiedzających nasz lokal. W przypadku mniejszej ilości serwowanych dziennie porcji, możemy zdecydować się na nóż, którego wydajność dobowa wynosi około 30 kg. W przypadku restauracji całodobowych, przyjmujących nawet kilkudziesięciu klientów w ciągu godziny, powinniśmy postawić na profesjonalny model o wydajności 200 kg. Nie zapominajmy również o pozostałych parametrach, takich jak średnica ostrza, moc oraz szybkość obrotowa. Bardzo ważna jest tu też ogólna łatwość czyszczenia noża oraz obecność funkcji regulacji grubości porcjowania. To właśnie dzięki nim, zakupione urządzenie będzie w stanie zagwarantować nam higienę oraz efektywność pracy.

Tags:,