Sok z żurawiny – jakie są jego prozdrowotne właściwości?

Sok żurawinowy to popularny napój stosowany od wieków w leczeniu infekcji dróg moczowych. Prozdrowotne właściwości soku żurawinowego wynikają z obecności polifenoli i antocyjanów. Ten smaczny sok z żurawiny pomaga również w zapobieganiu kamieniom nerkowym, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu, cukrzycy i osteoporozy. To popularny napój stosowany od wieków w leczeniu infekcji dróg moczowych. Skutecznie zapobiega również rozwojowi bakterii w drogach moczowych i pęcherzu moczowym.

Jak wybrać najlepszy sok z żurawiny

Sok żurawinowy zawiera substancje zwane proantocyjanidynami, które zapobiegają tworzeniu się biofilmu przez bakterie. Biofilmy to warstwy bakterii, które przyklejają się do powierzchni komórek i są bardzo trudne do usunięcia. Sok żurawinowy pomaga przede wszystkim zapobiegać tworzeniu się tych biofilmów, dzięki czemu drogi moczowe są wolne od infekcji. Sok z żurawiny jest bogaty w przeciwutleniacze i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Żurawina jest bogata w przeciwutleniacze. Są również dobrym źródłem błonnika i witaminy C. Sok żurawinowy może być korzystny dla osób z infekcjami dróg moczowych, ponieważ zawiera związki, które mogą redukować bakterie powodujące przyleganie ZUM do ścian pęcherza moczowego. Pomaga również w zapobieganiu kamieniom nerkowym i innym problemom z drogami moczowymi. Sok żurawinowy może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu zapalenia dziąseł i dziąseł poprzez zmniejszenie płytki nazębnej i spowolnienie rozwoju bakterii w jamie ustnej. Ponadto sok żurawinowy jest dobrym źródłem potasu, który pomaga kontrolować poziom ciśnienia krwi.

Gdzie kupić dobry sok żurawinowy? 

Sok żurawinowy to popularny napój, często spożywany ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Wykazano, że ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także jest dobrym źródłem witaminy C, potasu i manganu. Korzyści zdrowotne soku z żurawiny wynikają z wysokiego poziomu zawartych w nim przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze są ważne, ponieważ chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Sok żurawinowy pomaga również w utrzymaniu zdrowych kości ze względu na wysoki poziom wapnia i magnezu.