Ogórki kiszone i ich korzystne właściwości

Ogórki kiszone to bardzo popularny produkt w naszej polskiej diecie. Dzięki niej możemy zaopatrzyć nasz organizm w wiele cennych wartości odżywczych. Jest to bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Jednak jakie właściwości posiadają ogórki kiszone? Sprawdźmy.

Ogórki kiszone od A do Z

Dużo osób zastanawia się czy ogórki kiszone są zdrowe. Otóż tak! Ma na to wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest fakt, że posiadają bardzo mało kalorii. Może to być kluczowe dla osób, które dbają o swoją linię. 100 gram tych przetworów to jedynie 11 kalorii. Są idealnym dodatkiem do mięs, sałatek oraz jako przekąska. Ich unikalny kwaśny smak zyskał dużą popularność w całym kraju. Ogórki kiszone posiadają szereg witamin jest to witamina C, A, B1 oraz B2. Idealnie sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Sam sok z ogórków zaopatruje nas w cenne elektrolity, które możemy wytracić w czasie choroby lub zatrucia. Jest to szczególnie doceniane po spożyciu alkoholu. Są one naturalnym prebiotykiem, który zaopatruje nas w cenne bakterie. 

Jak działają ogórki kiszone?

One powodują lepszą pracę naszych jelit uzupełniając ich florę. Dodatkowo ogórki kiszone pomagają we wchłanianiu się substancji odżywczych do naszego organizmu. Podczas fermentacji cukier zamienia się w kwas mlekowy, co jest ważne szczególnie dla diabetyków. Ogórki kiszone oczyszczają nasz organizm i regulują masę ciała. Dzięki błonnikowi wspomagają pracę jelit oraz przeciwdziałają zaparciom. Naukowcy udowodnili również, że kiszone ogórki skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają podatność na niektóre choroby układu krążenia. Zaopatrują nasz organizm w żelazo, co jest skuteczne w leczeniu anemii. Dodatkowo wspomagają wzrost włosów, paznokci oraz poprawiają kolor skóry.

Czy ogórki kiszone są zdrowe? Tak. Posiadają szereg pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Dzięki temu możemy cieszyć się wieloma korzyściami. Warto spożywać ogórki kiszone regularnie, szczególnie podczas zażywania antybiotyków. Osoby, które posiadają wrzody na żołądku powinny uważać z ilością kiszonych potraw. Mogą oni robić to w bezpiecznych ilościach.