Poznaj angielską kuchnię!

Kuchnia angielska jest uważana za ciężkostrawną i ubogą w witaminy. Niektórzy wręcz uważają, że nie posiada żadnych charakterystycznych cech. Jednak każdy z nas kojarzy słynne „angielskie śniadanie” i popularne „fish & chips”, czyli ryba z frytkami. Do grupy charakterystych dań tamtejszej kuchni możemy zaliczyć jeszcze jagnięcinę z sosem miętowym, placki ziemniaczane (ang. hash browns), befsztyk po angielsku oraz pudding.

Jeszcze obiad czy już śniadanie?

Zwróćmy również uwagę na słynne angielskie śniadanie, które mogłoby być w sumie obiadem z dokładką. Dlaczego? Ponieważ składa się z kilku potraw przygotowywanych na ciepło tj. jajka sadzone, bekon, parówki, kiełbasa white pudding, fasolka w sosie pomidorowym, ciepły tost z pomarańczową marmoladą oraz obowiązkowy sok pomarańczowy. Takie połączenie robi wrażenie prawda?

Co ciekawe Anglicy są również smakoszami kiełbas. Najpopularniejszą z nich jest kiełbasa cumberland. Z uwagi na to, że jest ona jedna z najstarszych kiełbas, wielu kucharzy posiada odmienne przepisy różniące się wyłącznie drobnymi szczegółami. Cała metodyka przygotowania takiej kiełbasy jednak jest stała. Chodzi o mieszanie mięsa z bułką tartą. Jeżeli jesteś zainteresowany tą kiełbasą, skorzystaj z internetu wpisując związane hasła np. cumberland kiełbasa obiad.

Nie tylko kiełbasa na obiad

Anglicy nie tylko wybierają kiełbasy na obiad. Brytyjska kuchnia jest także pełna w świeże ryby i owoce morza. Nie ma co się dziwić, ponieważ Anglia jest wyspą. Anglicy z chęcią jedzą takie ryby jak łosoś, halibut, tuńczyk czy śledzie. Jednak poprzez sposób przyrządzania, nie do końca doceniają ich smak. Zazwyczaj ryby są przyrządzane w gęstym cieście, a następnie smażone na głębokim oleju. Ryby oczywiście są podawane w akompaniamencie frytek i to właśnie jest słynne fish & chips. Jednak w dobie zdrowej żywności oraz zbilansowanej diety Anglicy starają się dodawać do swoich posiłków wiele warzyw np. marchew, zielony groszek, fasolę, kapustę włoską, brokuły czy brukselki.

Kolejnym angielskim kulinarnym klasykiem jest puddingi, które są przyrządzane na tłuszcz. Przykładowo Yorkshire pudding, który jest podawany do pieczeni, a plum-pudding stanowi obowiązkowy deser w okresie bożonarodzeniowym. Jak widać Anglicy nie tylko wybierają kiełbasy!