Profesjonalna frytownica – sekret chrupiących i złocistych frytek

Niemal w każdym lokalu gastronomicznym, bez względu na jego wielkość, serwuje się frytki – jako samodzielne danie, przekąska lub popularny dodatek do mięs i warzyw. Sekret ich smaku tkwi nie tylko we ziemniakach, lecz także we frytownicy. Jak wybrać tę właściwą?

Nie tylko frytki

Frytownice służą do smażenia nie tylko frytek, lecz także innych, najczęściej uprzednio zapanierowanych specjałów – mięsa, ziemniaczków, racuchów, placuszków, krewetek czy kalmarów, ryb oraz warzyw. Osobne urządzenie może i zajmuje dodatkowe miejsce, ale za to zwalnia jeden palnik oraz znacząco ułatwia sam proces smażenia. W zależności od tego, jak wygląda i funkcjonuje nasz lokal, możemy sprawić sobie frytownicę wolnostojącą czy też nastawną, którą możemy postawić np. na blacie.

Dobrym rozwiązaniem jest urządzenie wbudowane w kuchenny blat czy inny element wyposażenia. W ofercie wielu producentów są modele z umiejscowioną poniżej szafką, do której można schować np. potrzebne do smażenia kosze. Takie modele – jedno- lub dwukomorowe – ma w swojej ofercie np. marka Kromet, która oferuje takie funkcje takie jak elektroniczny regulator temperatury z funkcją kontroli rozgrzewu i sygnalizacji awarii (które zdarzają się w każdym sprzęcie) czy strefa zimna. Można w nich usmażyć aż do 20 kilo frytek na komorę! Warta uwagi jest także frytownica eletryczna na szafce Hendi wyposażona m.in. w blat i komory ze stali nierdzewnej, o wytrzymałych łączeniach i łatw do utrzymania w czystości.

Moc i gabaryty

W asortymencie wiodących firm, takich jak Hendi, Stlagast, Kromet czy MBM, znajdziemy frytownice gazowe lub elektryczne. W każdym urządzeniu, które pobiera energię, kluczowa jest jego moc – im większa, tym szybciej się nagrzeje i będzie gotowe do pracy. Ważne są także gabaryty misy i kosza, do których wlewa się tłuszcz i wsypuje frytki – są kluczowe dla poźniejszej wygody korzystania z urządzenia. Rynek oferuje urządzenia mieszczące od 0,6 l do nawet 4 litrów tłuszczu, co doskonale sprawdzi się w dobrze prosperującej restauracji. Z przydatnych funkcji warto pomyśleć o składanej rączce, która ułatwia przechowywanie, oraz o obrotowym koszu, który pozwala smażyć na mniejszej ilości tłuszczu. Przyda się automatyczne filtrowanie oleju, które sprawia, że potrawy mają wyraźnie lepszy smak i aromat. Oferują je m.in. frytownice Stalgast.

Dzięki temu, że eliminują pryskanie i dzięki regularnie czyszczonym filtrom także roznoszenie się po kuchni niechcianych zapachów, np. smażonych ryb, frytownice są w kuchni więcej niż niezbędne. Warto więc zainwestować w niezawodny sprzęt.