Nowoczesne bemary Lozamet, czyli ciepło dobrze utrzymane!

Bemary – z pozoru proste urządzenia są nie do zastąpienia w gastronomii, głównie w jadłodajniach, lokalach typu „casual dining”, na imprezach plenerowych, a także w szpitalnictwie. Z racji tego, że są mocno eksploatowane, nierzadko przez całą dobę, powinny być niezawodne i maksymalnie tanie w użytkowaniu. Wszystkie te cechy spełniają nowoczesne i funkcjonalne bemary Lozamet.

Typy bemarów

W ofercie Lozamet znajdziemy każdy typ bemarów – wystarczy tylko zastanowić się, gdzie i jak zamierzamy sprzętu używać. Zwane także nadstawnymi, nastolnymi czy stołowymi, bemary nastawne i wolnostojące, to samodzielne moduły ze stali nierdzewnej, do ustawiania na stołach lub szafkach, często do dyspozycji gości. Bemary wolnostojące mogą być dodatkowo wyposażone w nadstawki grzewcze, zabudowane szafki grzewcze i przelotowe. W sprzedaży są 2, 3 i 4-komorowe bemary, sterowane centralnie lub niezależnie. Bemary jezdne to po prostu mobilne wersje bemarów, umieszczone na kółkach, nierzadko wyposażone w szafkę grzewczą oraz przewody do podłączenia ich do prądu w wybranym miejscu. W ofercie profesjonalnych sklepów znajdują się także bemary ciągi.

Prąd czy gaz?

W ofercie Lozamet znajdziemy urządzenia elektryczne i gazowe, sterowane centralnie, z jednym wspólnym regulatorem dla wszystkich komór (jak np. w modelach wolnostojących) lub też niezależnie, gdzie każda komora wyposażona jest w swój regulator, umożliwiający ustawienie osobnej, dopasowanej do potrawy temperatury. W tego typu bemarach można użyć wszystkich lub wybranej liczby komór, a więc w razie mniejszego zapotrzebowania na grzanie, zaoszczędzić na energii elektrycznej. Temperatura, jaką mogą zapewnić daniu bemary Lozamet, sięga nawet 90 stopni.

Bemary do zadań specjalnych

W ofercie Lozamet bemary znajdziemy funkcjonalne urządzenia na miarę nowoczesnej kuchni, wyposażone w nowoczesne palniki gazowe z płomieniem pilotowym o niskiej emisji tlenku węgla, kurki gazowe PEL z zabezpieczeniami i czujnikami umożliwiającymi nie tylko redukcję mocy, lecz także ustawienie płomienia oszczędnościowego na poziomie 30% mocy znamionowej, które pobierają mniej energii. Pokryte emalią ceramiczną ruszty żeliwne i płyty, które łatwo zdemontować, ułatwiają nie tylko użytkowanie, lecz także czyszczenie.

Ciekawe rozwiązanie oferuje Lozamet bemary z linii 700 czy 900, gdzie potrawy umieszcza się w pojemnikach ze stali kwasoodpornej wysokiej jakości, które następnie ogrzewa się mieszaniną pary wodnej i powietrza, co wyklucza możliwość przypalenia dania. To także spora oszczędność energii oraz wody, gdyż panele z grzałkami elektrycznymi nie są w wodzie, lecz pod zbiornikiem lub zbiornikami z wodą. Znacząco usprawniono tu także czyszczenie zbiorników i utrzymanie higieny.

Jak widać, producent zadbał o to, by każdy, kto prowadzi profesjonalny lokal gastronomiczny, znalazł coś dla siebie. Oferta Lozamet bemary jest na tyle rozbudowana, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.