Czym powinna odznaczać się dobra zmywarka gastronomiczna?

Zmywarka gastronomiczna, nazywana również przemysłową, to niezwykle przydatne urządzenie, wykorzystywane w hotelach tudzież restauracjach. W przeciwieństwie do standardowych sprzętów tego typu, widywanych w naszych kuchniach, odznacza się ona znacznie większą pojemnością oraz mocą, pozwalając na błyskawiczne zmywanie ogromnych ilości naczyń i sztućców. Po włożeniu do niej brudnych przedmiotów, na ich oczyszczenie musimy czekać zaledwie kilka minut, co pozwala na błyskawiczne wykorzystanie zastaw ponownie. Urządzenia tego typu odznaczają się również znakomitą ergonomią. Pojedynczy cykl mycia zużywa bowiem zaledwie kilka litrów wody. Dzięki temu, ze zmywarek tych korzystać mogą także przedsiębiorstwa, promujące zrównoważony przemysł. W niniejszym artykule wyjaśnimy, na co należy zwrócić uwagę, decydując się na zakup nowoczesnej zmywarki dla prowadzonego biznesu.

 

Najistotniejsze kwestie, związane z doborem zmywarki

 

Zmywarka z funkcją wyparzania to niezwykle przydatne urządzenie, pozwalające na zachowanie płynnego tempa podczas obsługiwania klientów. Warto jest więc zadbać o zakup możliwie najefektywniejszego modelu, dostosowanego do wymogów firmy. Pierwszą kwestią, na którą powinien zwrócić uwagę każdy kupujący, jest odpływ wody. W przypadku, gdy w pomieszczeniu nie ma dostępu do odpływu podłogowego, konieczny będzie zakup modelu, wyposażonego w pompę spustową. Wymiary urządzenia powinny być z kolei dostosowane do faktycznej ilości zmywanych codziennie naczyń.

Nie zapominajmy również o ciśnieniu wody. W dobrej zmywarce przemysłowej, parametr ten powinien wynosić przynajmniej 2 bary. Oczywiście, możliwa jest również skuteczna eksploatacja urządzenia o niższym ciśnieniu. W takim przypadku musimy jednak upewnić się, że dany model został wyposażony w specjalistyczną pompę, usprawniającą proces płukania. Nie bez znaczenia jest tu również zasilanie urządzenia. W zmywarkach tego typu możemy zetknąć się najczęściej z modelami o zasilaniu 230 V oraz 400 V. Te drugie są znakomitym rozwiązaniem w przypadku, gdy, urządzenie ma nam posłużyć głównie do zmywania tacek. Większa moc przekłada się także na większe oszczędności, związane z eksploatacją.

 

Typ zmywarki przemysłowej

 

Wybierając zmywarkę gastronomiczną, możemy zdecydować się na zakup przystępnego modelu uniwersalnego. Ponieważ urządzenia te odznaczają się niewielkimi wymiarami, wynoszącymi około 50×50 cm, możliwe jest postawienie ich w praktycznie każdym pomieszczeniu. Istnieją również modele specjalistyczne, opracowane z myślą o pracy wyłącznie z tackami lub szklankami. W przypadku, gdy zależy nam na błyskawicznym przejściu z jednego cyklu na drugi, warto jest postawić na wydajną zmywarkę kapturową. Większe obiekty pokroju szpitali powinny z kolei sięgnąć po wariant tunelowy.

Nie wolno zapominać również o renomie producenta. Przykładem niezawodnej marki jest tu chociażby Hendi, oferująca nowoczesne zmywarki przemysłowe, przystosowane do potrzeb szerokiej gamy przedsiębiorstw. Postawienie na zaufanego producenta stanowi tu bowiem prawdziwą gwarancję ekologicznego, niezawodnego sprzętu, który z pewnością będzie w stanie służyć nam latami.