Danie po nowemu? Kuchnia molekularna!

Kuchnia molekularna – kiedyś owiana tajemnicą, dziś coraz odważniej wkracza nawet do bardziej tradycyjnych restauracji, udowadniając, że połączenie nauki z gotowaniem nie tylko nie jest trudne, ale także ciekawe i pyszne. Planując molekularne menu, warto zapoznać się z technikami przygotowywania molekularnych smakołyków i dostępnym na rynku profesjonalnym sprzętem.

Aromatyzer idealny

Aromatyzery to urządzenia służące w nowoczesnych kuchniach do wzbogacania bukietu smakowego i zapachowego molekularnych dań. Oprócz nich w ofercie profesjonalnych sklepów znajdziesz także mieszanki zapachowe oraz tradycyjne wędzarki. Godne polecenia są wykonane ze stali nierdzewnej i poręczne aromatyzery z serii Super-Aladin polskiej marki Tom-Gast. Warto zaopatrzyć się także w stację do aromatyzera z tej samej serii, która zdecydowanie ułatwia korzystanie z niego i zapobiega dostawaniu się wiórów do silnika.

Zdecydowanie wart uwagi jest także pistolet wędzarniczy, zasilane bateriami, kompaktowe urządzenie z solidnego tworzywa, dzięki któremu tanim kosztem zrealizujesz nawet najbardziej szalone, kulinarne wizje, a także zapewnisz niebanalne wykończenie dań gotowanych metodą sous-vide. Do aromatyzowania można użyć herbaty, ziół, przypraw, siana, a nawet suszonych kwiatów. Pachnący dym można dodawać również do płynów, np. wody, by później otrzymać aromatyczne kostki lodu. Ciekawym rozwiązaniem jest pistolet wędzarniczy PolyScience, sprzedawany w komplecie z wiórkami drzewa jabłoni i orzecha białego.

Zdrowe suszenie

Kuchnia molekularna oprócz tego, że jest pyszna i imponująca wizualnie, umożliwia przygotowanie pożywnych i zdrowych przekąsek. Dzięki urządzeniu dehydratorowi amerykańskiej marki Excalibur z łatwością wysuszysz owoce, warzywa, mięso, a nawet zioła, przyprawy i kwiaty. Co więcej, dzięki temu, że urządzenie bazuje na unikalnym systemie suszenia, zachowasz żywe enzymy w surowym jedzeniu. To świetne narzędzie dla tych, którzy lubią własnoręcznie zrobione sproszkowane przyprawy, a także tych, którym leży na sercu dobro środowiska.

Nie zawsze musi być kawior?

Choć kawior kojarzy nam się z rybami i ikrą, w kuchni molekularnej możemy wyjść poza te schematy i przyrządzić kawior z czego tylko chcemy. Caviar Box wspomnianej wyżej marki Tom-Gast pozwala uzyskać w ciągu sekundy aż 96 kulek w najróżniejszych smakach. W produkcji używany jest płynny produkt o określonym smaku oraz roztwór typu Calazoon, czyli węglan wapnia. Do nakładania kawioru najlepiej używać profesjonalnej łyżki ze specjalnymi otworami, którą znajdziesz w ofercie molekularnej Tom-Gast. Kolorowe, pyszne kuleczki będą doskonałą ozdobą dań i deserów. Z pewnością zrobią furorę, nie tylko wśród najmłodszych.

Jesteś gotów na kulinarną rewolucję w swojej restauracji? Służymy pomocą!

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *