Opiekacze do kebaba – przegląd możliwości

Lokal gastronomiczny typu kebab czy fast-food, by szybko i sprawnie obsługiwać klientów, także w godzinach największego szczytu, potrzebuje profesjonalnego i niezawodnego sprzętu. Który model wybrać, by sprostać wymaganiom głodnych konsumentów? Sprawdźmy, co mają do zaoferowania wiodące marki.

Gazowy czy elektryczny?

Jako że pyszne mięso możesz przyrządzić zarówno opiekaczem gazowym jak i elektrycznym, różnica tkwi jedynie w kosztach eksploatacji i tym, jakiego rodzaju instalacja jest dostępna w lokalu. Główna zasada jest taka, że urządzenia gazowe są droższe w zakupie, lecz także w eksploatacji. Większość wiodących producentów ma w swojej ofercie oba typu urządzeń w różnych wersjach wyposażenia, z różną liczbą palników (od jednego do sześciu). Im więcej stref grzewczych, tym lepiej, jednak jeśli kebab nie jest daniem głównym i nie serwujesz go dużo, może wystarczyć jeden palnik. Przydatną funkcją jest oferowane np. przez urządzenia Rm Gastro Sklep oddzielne sterowanie dla każdej strefy grzewczej.

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Zamiast inwestować pieniądze i miejsce na dwa osobne, nie najlżejsze urządzenia, warto przemyśleć kupno takiego, które pozwoli na pieczenie dwóch, także zupełnie różnych mięs w tym samym czasie. Taki podwójny opiekacz w technologii gazowej ma w swojej ofercie uznana marka Resto Quality. Dwa niezależnie regulowane palniki z płynną regulacją temperatury, obracana automatycznie sztyca z możliwością zmiany kierunku obrotu, pozwoli na przygotowanie pysznych gyrosów, kebabów i shoarmy w wielu różnych wersjach jednocześnie.

Na duży apetyt

Jeśli Twój lokal cieszy się ogromnym powodzeniem, warto postawić na sprzęt, który pozwoli upiec maksymalnie dużo mięsa na jednej sztycy. Pod uwagę weź zarówno ciężar mięsa, jak i jego średnicę. Najczęściej spotykanym są urządzenia, w których możemy umieścić mięso max 20 lub 40 -kilogramowe, jednak są i takie, które udźwigną nawet 60kg mięsa! Godny polecenia jest 6-palnikowy gazowy model marki Instanco, czy tańszy, 4-palnikowy kebab gazowy marki Hendi. Pierwszy producent kusi nas opcją specjalnej obudowy, która chroni pieczone mięso z trzech stron.

Sprzęt to nie wszystko

Co jeszcze przyda nam się w lokalu typu kebab? Producenci zadbali o cały szereg udogodnień, jak np. regulacja odległości rożna od elementów grzejnych, wyjmowana taca na wytopiony tłuszcz, czy przełączanie urządzenia z gazu ziemnego na gaz butlowy. Marka Stalgast oferuje możliwość dokupienia sztycy, osłony termicznej, szklanych drzwi panoramicznych, czy też poręcznego mocowania na nóż do skrawania mięsa. Rm Gastro Sklep zapewnia możliwość nachylenia igły, a oprócz szuflady na tłuszcz, także szufelkę do mięsa, która ułatwia utrzymanie opiekacza w czystości. Kupując sprzęt uznanych marek takich, jak wspomniane wyżej Instanco, Hendi czy Rm Gastro serwis posprzedażowy jest również uwzględniony przy zakupie.

Gotowi na wielkie opiekanie? Zapraszamy do sklepu!

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *