Pizza idealna? Szybka, pyszna… i tania!

Własna pizzeria lub restauracja, która serwuje ulubione, zagraniczne danie Polaków – chrupiącą pizzę? Będziesz potrzebował(a) porządnego pieca! Jaki wybrać? Na co zwrócić uwagę, by nie przepłacić, a zyskać dokładnie taką funkcjonalność, jakiej potrzeba?

Pizza za pizzą!

Charakter lokalu jest najważniejszy. Jeśli pizza to jedno z dań w menu, klienci będą zamawiać ją co jakiś czas, a nie stale, z pewnością dużo mniejszą uwagę zwracając na sprzęt, w jakim jest wypiekana. Co innego, gdy pizza to specjalność i jedyne danie lokalu – wtedy piec będzie na świeczniku i w stałym użytku, dlatego musi niezawodnie piec nawet przez kilkanaście godzin intensywnej pracy, a także zapewnić sprawne wydawanie dań oczekującym. W ofercie marek Stalgast, Hendi czy Kromet znajdziemy piece jedno- i dwukomorowe, w których naraz można upiec nawet 8 pizz! Oprócz liczby pizz, które zmieścimy w piecu jednocześnie, liczy się także to, jakiej mogą być wielkości. Pizzerie na dowóz powinny pomyśleć, czy nie opłaca im się zainwestować w takie, które pomieszczą pizze o średnicy nawet 50 cm.

Grzej tak, jak chcesz

W ofercie wiodących producentów sprzętów gastronomicznych są zarówno piece do pizzy gazowe jak i elektryczne. Warto rozważyć to już na etapie planowania instalacji w lokalu, jeśli oczywiście mamy taką możliwość. Producent Hendi oferuje takie funkcjonalności jak regulacja grzałek za pomocą niezależnych termostatów, oświetlenie wnętrza komory oraz osobne termometry dla każdej z komór. Połączenie tych opcji pozwala na bieżąco sterować jakością wypieczenia pizzy.

Serwis w pakiecie

Wybierając model trzeba zwrócić także uwagę na to, czy producent oferuje nam także serwis na wypadek awarii, które jak wiadomo, bardzo komplikują płynność pracy. Większość profesjonalnych marek, jak np. Rational piece oferuje z dwuletnią gwarancją.

Nowoczesny design

Jeśli prowadzisz pizzerię w stylu rustykalnym, idealny będzie ceglany, najlepiej opalany drewnem piec w starym stylu. Jeśli jednak, jak w przypadku większości współczesnych lokali, stawiasz na nowoczesne, minimalistyczne wnętrzem, piece gazowe i elektryczne wspomnianych wyżej producentów będą doskonałym wyborem. Ich lśniąca, metalowa, odporna obudowa, proste pokrętła i intuicyjne wyświetlacze idealnie wkomponują się w resztę kuchni i stworzy miłą dla oka całość.

Szukając pieca, warto zdać się na profesjonalny sklep, obsługę oraz sprawny serwis. W szerokiej gamie produktów znajdzie się model pieca dla każdego typu działalności… i każdej pizzy, jaka tylko wymarzy się nawet największym smakoszom tego przysmaku!